måndag 11 april 2011

Lycksökande humanister i Jönköping. Artikel i JP 11/4

Att låta Gunnar Hillerdal informera om vad Humanisterna står för på JP:s kultursida är som att låta Peter Persson redogöra för moderaternas partiprogram. Det måste bli fel! Så här ligger det till:
Grundläggande för humanismen är kritiskt tänkande och en vetenskaplig kunskapssyn. Humanismen är en sekulär - icke-religiös - livssyn som anser att det inte finns några förnuftiga skäl att tro på religiösa dogmer, gudar eller övernaturliga förklaringar av tillvaron. Humanister har en kritisk inställning till alla former av religion, nyandlighet och ockultism. Humanismen vill främja en etik byggd på medmänsklighet och tolerans såsom den bland annat uttrycks i FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna och i Barnkonventionen. Religionen är en privatsak och skall inte blandas in i det offentliga samhället. Men att en liten lokalavdelning med 70-talet medlemmar skall upplevas som ett hot för den djupt rotade kristenheten i Jönköping är att dra för stora växlar på föreningens förmåga att sprida kunskap.
Leif A Jansson

5 kommentarer:

 1. Väl talat Leif.

  /Ida

  SvaraRadera
 2. Det var intressant att läsa Gunnar Hillerdal. Han tycks uppfatta Humanisterna som en religiös trosinriktning, alltså en slags religiös ateism. Kanske vet Gunnar att det inte är så men vill få det att verka så, eller så tror han själv att vetenskap liknar en religiös tro. Det finns säkert många som faktiskt har en slags religiös tro på vetenskapen. Det är ett besvärligt problem som upplysningen har att kämpa med. Hur nå fram utan att bara skapa en ny tro?

  Raul Carlson

  SvaraRadera
 3. Religion förutsätter tro på ett övernaturligt väsen, oftast kallat Gud. Jag hörde en pastor läxa upp en församling härom dagen. Han ville påminna om att vara kristen är att tro på Jesu död och uppståndelse. Inte Bergspredikans moralsatser.

  SvaraRadera
 4. Hej, det kan vara så att religion kräver att vi tror på något som välutbildade Humanister kallat övernaturligt, men vilken utbildningsnivå krävs för att förstå skillnaden mellan övernaturligt och naturligt, eller annorlunda uttryckt; Hur många Humanister förstår evolutionen och hur många tror bara på den?

  Missförstå inte min avsikt. Jag är icke-troende Humanist.

  SvaraRadera
 5. Ja, att någon uppstår efter att ha varit död. Det är exempel på något övernaturligt. Inte krävs någon vidare utbildning för att inse detta. Väl?
  Betr evolutionen så har jag läst Richard Dawkins bok i ämnet. Kanske kunde jag förstå hälften men det räckte för att övertyga mig om att bevisen är överväldigande för livsformernas förändringar efter hand.

  SvaraRadera